שולפת צפורניים | Zoot Suit זוט סוט
2258
rtl,post-template-default,single,single-post,postid-2258,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
נערי פאצ'וקו בחליפות זוט סוט בלוס אנג'לס, שנות הארבעים

Zoot Suit זוט סוט

נערי פאצ'וקו בחליפות זוט סוט בלוס אנג'לס, שנות הארבעים

כפי שיצא לנו לראות הרבה לאחרונה – לבוש זה נושא פוליטי. בין הנושאים הכי פוליטיים – למרות שאנו מזהות את זה יותר כשזה בא מהכיוון של הזר.ה, של האחר.ת. כמו עניין הבורקיני. אבל ראינו את זה גם באולימפיאדה, ובתור פמיניסטיות אנו יודעות שמה שאנו לובשות או לא לובשות זה חלק בלתי נפרד מהחוויה שלנו במרחב.

כבר מזמן רציתי לשתף תמונות של הזוט סוט (Zoot Suit)… אבל אין שום מצב שסתם לשתף תמונות כאלה כאילו שמדובר בווינטאג' מגניב זה מספיק, כי – הכל פוליטי. אני חייבת לדבר גם על הפוליטיקה של הזוט סוט. (זה גם וינטאג' מגניב, כן?)

אז מה זה הזוט סוט ולמה אני כותבת עליו?

שני נערים שחורים לבושים זוט סוט נשענים על קיוסקזוט סוט זו חליפה משנות ה-40 של המאה ה-20, שמאופיינת ע"י מכנס מאוד רחב, ז'קט ארוך, ומותן גבוה, שבדרך כלל היה מלווה בכובע פדורה או כובע רחב שוליים אחר.

את הזוט סוט היו לובשים בעיקר גברים מקהילות שוליים – גברים ממוצא איטלקי, מקסיקני, או פיליפיני, ושחורים-אמריקאים – שנראה שמקור החליפה היא מתרבות המוזיקה השחורה. הצבעים היו הרבה פעמים עזים, לפעמים הלובש היה מוסיף שעון כיס עם שרשרת ארוכה, ואקססוריז אחרים.

בגלל כמויות הבד והחיוט המושקע של החליפות, הן נהיו לסוג של סמל סטטוס בקרב האוכלוסיות שאימצו אותו, למדים ה"היפסטרים" של הקהילות הללו – עד שבתגובה לסטראוטיפים שהחלו להיות מיוחסים ללובשיהם – בכל זאת אנשים של צבע – גם הפכו לסמל של התנגדות לסטטוס שלהם כאזרחים סוג ב'.

בלוס אנג'לס, בשנות השלושים והארבעים הייתה בקהילת המקסיקנים תרבות ה"פצ'וקוס" – צעירים שמרדו בקונבנציות החברתיות, וגברים ונשים גם יחד מקהילה זו אימצו את הזוט סוט. גם הייתה להם שפה משלהם, סלנג ודיאלקט שנבעו ממקורות ילידיים מקסיקניים, והדוברות במיוחד ספגו ביקורת קשה, כי זה נחשב לעגה נחותה, ולא יאה ל"ליידי".

בתחילת שנות הארבעים, על רקע מלחמת העולם השניה – ומי מתגייס אליה, ומי לא, ומי נחשב בכלל *כשיר* להלחם בשם ארה"ב… המתחים הבין-גזעיים בלוס אנג'לס גאו. ב-1941 – הממשלה האמריקאית הפכה את הזוט סוט לבלתי חוקי, לכאורה כחלק מרגולציה של שימוש בבדים במסגרת מצב מלחמה, אך בפועל זה השפיע באופן ישיר על תתי התרבות של מקסיקנים ושחורים, על הזוט סוט, ועל החצאיות הרחבות שהנשים באותן קהילות היו לובשות. דווקא בגלל האיסור, הביקוש לזוט סוטס נשאר או אפילו עלה, ונהיה שוק שחור לייצורם.

בינתיים, נחתו בלוס אנג'לס אלפי מלחים מהצי האמריקאי, רובם לבנים, והם ראו במנהג לבוש הזה חוסר כבוד – לממשלה, לחברה, להם… הם הפכו את זה בעיניהם לעניין מוסרי-ערכי, מה שעמד בקנה עם הסטיגמה כלפי הלובשים כפרזיטים, עבריינים, ואלימים. וכל זאת, למרות שדווקא אמריקאים ממוצא מקסיקני התגייסו לכוחות המלחמה באופן מוגבר לעומת הפרופורציה שלהם באוכלוסייה.

ואז, ב-1943, פרצו המהומות.

Zoot suit - riot - sailors

זה התחיל כאשר כמה מלחים הסתובבו ברחובות, וניגשו לחבורת נשים צעירות שעמדו ליד בניין. רק שאז הם ראו קבוצת גברים סמוכה, לובשי זוט סוטס – והחליטו להרביץ להם מכות ולהפשיט מעליהם את החליפות. לאחר מכן, הם הלכו וקראו לעוד מחבריהם, רק שהפעם המקסיקנים השיבו מלחמה – ואז פרצו הכותרות, בסגנון "לובשי זוט סוט מכים ודוקרים חיילים!" – שכמובן (עם זה בישראל לא קשה להזדהות) זה בערך כמו בגידה במדינה שגוררת עונש מוות. בעקבות הכותרות, מאות, ואז אלפי חיילים יצאו לרחובות ועשו טרור לכל מי שראו בלבוש הזה – המתקפות הראשונות הופנו כלפי נערים בני 12-13. משהו כמו 150 נפצעו, וכמובן 500 לטינוז נעצרו בהאשמות של גרימת מהומות. העיתונות שוב שיבחה את המתרחש, וטענה שמדובר ב"ניקיון העיר".

Zoot suit - riot - bus

פאצ'וקוס במעצר במהלך המהומות בלוס אנג'לס

בינתיים, מהומות גזע דומות פרצו בערים אחרות, כמו דטרויט, ניו יורק ופילדלפיה, וכן בטקסס ואריזונה. המהומות בדטרויט היו החריפות בהיסטוריה של העיר, כאשר שכונה שחורה כמעט נהרסה לגמרי על ידי פורעים לבנים.

מלקולם X בזוט סוט, גיל 15

X מלקולם

כאשר העיתונות הארצית המשיכה להתייחס לאירועים כאשמת "גורמים פליליים" מקסיקנים, דווקא הגברת הראשונה אלינור רוזוולט כתבה בטור שלה שלא מדובר כאן בעניין של ביגוד, אלא במחאה, ושהנושא של גזענות כלפי מקסיקנים אינה מטופלת כהלכה. לוס אנג'לס טיימס בתגובה פרסמו שאשת הנשיא היא קומוניסטית ואנטי-פטריוטית. הוועדה לפעילות אנטי-אמריקאית (השורשים של המקארתיאיזם) חקרו האם מדובר בהסתה של גורמים נאצים. (הכל חוץ מאמריקאים לבנים גזענים, כן?)

פעילי זכויות אדם/אנטי גזענות רבים מספרים שמצאו את שורשיהם האקטיביסטיים במהומות הזוט סוט. אלה כוללים את לואיס ולדז, ריצ'רד רייט, וראלף אליסון. גם סזר שאבז התחיל את דרכו הפוליטית כלובש זוט סוט, וגם מלקולם X היה בין חסידי החליפה לפני שהתאסלם, והשתתף במהומות בהארלם, ניו יורק.

נערות פאצ'וקה נערות פאצ'וקה במעצרנערות פאצוקה – ברחוב ובמעצר

No Comments

Post A Comment