שולפת צפורניים | 28 גישות והתנהגויות גזעניות נפוצות – 2
35
rtl,post-template-default,single,single-post,postid-35,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
אין כזה דבר גזענות הפוכה

28 גישות והתנהגויות גזעניות נפוצות – 2

אשר מצביעות על תפנית לתוך הגנתיות או אשמה לבנה*

'חלק ב

אחרי כל אחת מהגישות או ההתנהגויות הרשומות כאן יש "בדיקת מציאות" (REALITY CHECK) ותוצאות של הגישה.

[הערת המתרגמת: ככל שאפשר "תירגמתי" דוגמאות להתאמה לישראל או לפחות ניסיתי להפוך אותן ליותר גנריות. אך יש לזכור שמקור המאמר הוא בארצות הברית, והוא כלל הרבה התייחסויות ספציפיות לאפליה המתקנת שם ולהסטוריית העבדות השחורה, לדוגמה. ייתכן ולא כל הדוגמאות עברו באופן מדוייק.]

6  היי קלילה (היי בהירה)אין כזה דבר גזענות הפוכה

"אתם סתם רגישים בלי סיבה", "נו, זו בדיחה! תפתחי חוש הומור", "איך את יכולה להגיד שאני גזען? זה באמת היה מצחיק".

בדיקת מציאות + תוצאות

שוב החיבור בין גזענות למחיקת סוכנות. הבעיה וגם העולב פטורים, כי הרעיון הוא שכביכול, הומור אינו מזיק. הכחשה כזאת עושה טריוויאליזציה לכאב ולגזענות היומיומית הקיימת בחברה.

7   אל תאשימו אותי

"זה לא אני ריססתי עולים ב-DDT" "אני לא כזה, אני לא מלמד את הילדים שלי להיות גזענים" "אני לא אחראי לילדי הגזזת".

בדיקת מציאות + תוצאות

לעתים קרובות, אשכנזים שומעים האשמה כשעולה נושא הגזענות, בין אם האשמה אכן הופנתה ספציפית לאשכנזים או לא. כמי שמורווחים ממערכת גזענית, יש לכם נטיה להכנס למגננה באופן אוטומטי, גם אם לא הואשמתם באופן ספציפי. אתם הופכים את הנושא לאישי, גם אם מדובר בנושא כללי. זו היהירות של הפריווילגיה האשכנזית שתמיד מעבירה את הפוקוס חזרה לאשכנזים.

כשמישהו אשכנזי מואשם באופן ספציפי באמירה או התנהגות גזענית, המגננה וההכחשה רק מרחיקים אתכם יותר, וגורמים בוודאות לכך שלא תוכלו לבחון את ההתנהגות שלכם, ולשנותה במידת הצורך.

8  דמעות לבנות

"אבל מה איתי? גם אותי העליבו" "תראו איך אני נפגעתי, הסתכלו על הדיכוי שלי!"

בדיקת מציאות + תוצאות

אמירות כאלה שוב מקטינות ומוחקות את החוויה של אנשים לא-לבנים ע"י התעקשות לספר את הסיפורים הקשים שלנו. אנחנו מפספסים את ההזדמנות ללמוד משהו אחר על חוויה אחרת, בזמן שאנו מקטינים את החוויה האחרת על ידי השוואתה לשלנו כדומה או פחותה.

9  זה הכל כבר בעבר

"פעם באמת הייתה בעיה, אבל היום אף אחד לא מבדיל בין עדות" "צריך רק להסתכל על כמה נישואי תערובת יש כדי להבין שזה כבר לא עניין" "אולי יש עוד כמה דברים שצריך לטפל בהם, אבל זה ממש לא כמו ארה"ב לפני שנות השישים. באמת שכבר אין 'גזענות'".

בדיקת מציאות + תוצאות

זה שלקבוצות מסויימות – נגיד מזרחים או ברה"מים – אין חוקים פורמלים שמפלים נגדם, זה לא אומר שגזענות אינה קיימת. ההכחשה הזאת מבוססת על חוסר הבנה גם של ההסטוריה וגם של ההווה. ובישראל, כמובן, יש עדיין הפרדה מאוד ברורה בחוק בין יהודים ללא-יהודים, במיוחד ערבים, וכמובן הבדל מאוד גדול בין פליטים ועובדים זרים לאזרחים – קבוצות שלמות שאינן לבנות או אשכנזיות.

10  יש בעיות חמורות יותר/אסקפיזם

"כמובן שגזענות זה נורא, אבל מה אם סקסיזם, או הומופוביה?" "גזענות היא תוצאה של מעמדיות, כך שאם נפתור את הבעיה הזאת, גם גזענות תמוגר".

בדיקת מציאות + תוצאות

אני מסכימה עם מה שאמרה אודרי לורד, "אין היררכיות של דיכויים". לא הייתי רוצה לייצר סדר עדיפויות של דיכויים. ועדיין, אסור לנו לנסות להתחמק מהכרה ואחריות על כל סוג של דיכוי. כשאומרים דברים כאלה, זה מסיט מהכרה בדיכוי עדתי/אתני לטובת דיכוי אחר. אמירות כאלה בד"כ נאמרות ע"י לבנים (כולל נשים, הומואים, פועלים, ואחרים) שחווים גם פריווילגיה לבנה וגם דיכוי אחר. משום מה, כלבנים יותר נוח לנו לבכות את הדיכוי שלנו מאשר לבחון את הפריווילגיות שלנו. דיכויים כל כך מצולבים, כל כך קשורים ושזורים זה בזה, שכל עוד נמשיך לאפשר לרגשי האשם והצורך שלנו בהכחשה להסיט מנושא הגזענות, אפילו בזמן שאנו כביכול נלחמים על צדק חברתי במישורים אחרים, אף דיכוי לא ימוגר.

<< לפרק א'                                                                                                           לפרק ג' >>

* עפ"י מסמך שנכתב ע"י דברה לי, מהארגון Anti-Racism Education Initiative
http://www.stcloudstate.edu/affirmativeaction/resources/insights/pdf/28ToolsChange.pdf

 

1Comment

Post A Comment