שולפת צפורניים | 8 דרכים שגברים מביישים נשים בלי לשים לב
2202
rtl,post-template-default,single,single-post,postid-2202,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

8 דרכים שגברים מביישים נשים בלי לשים לב

 מאת: לארה רות'רפורד-מוריסון (תורגם מאנגלית)

הבעיה עם סקסיזם (חוץ מהכל) היא שהוא ערמומי. בטח, ישנן מלא צורות של אפליה מגדרית בוטה, וכולנו מכירות אותן. אבל בחייהן של רוב הנשים, התפקיד שהסקסיזם משחק הוא פחות מפורש. אנו מוצאות אותו בדעות קדומות ומיקרואגרסיות או בכל מיני אמירות שלכאורה תמימות, אבל נשענות על הנחות יסוד לגבי התפקיד ה"ראוי" של נשים בחברה. קשה להלחם בסוג הזה של סקסיזם, כי רוב האנשים בכלל לא יודעים שזה מה שהם עושים. רוב הגברים בכלל לא חיים את חייהם תוך מחשבות מודעות של "אני שונא נשים!" או "נשים הן נחותות ממני!", אבל זה לא אומר שהם לא משתתפים בתרבות שמביישת ומקטינה נשים.

כמובן, אלו לא רק גברים שמביישים נשים. וביוש מגדרי הוא לא נחלתן הייחודית של נשים. סטריאוטיפים מגדריים ודעות קדומות פועלות לכל הכיוונים – גברים מושפלים אם הם נתפסים כנשיים, ונשים מושפלות אם הן נתפסות כנשיות מידי, או לא נשיות מספיק. אבל מה שמשותף לכל ההנחות האלה, הוא שנשיות מהווה מצב בלתי רצוי, וכתוצאה, בשל מגדרן, לנשים יש פחות לגיטימציה לדבר בשם עצמן, לנהל את חייהן, או לשלוט בגופן מאשר לגברים.

לעתים קרובות, גברים עם כוונות טובות יגידו דברים שהם מתנשאים או סקסיסטיים, לגמרי בלי כוונה. הם פשוט לא מודעים לאיך מה שאמרו יכול להתקבל. ולמרבה הצער, לכוונות טובות אין משמעות רבה אם השפעתן היא ביוש מגדרי. "לא התכוונתי לזה ככה" לא יתקן את הפגיעה.

1. מחמאות שבאות על חשבון נשים אחרות

no no no

רובנו קיבלנו מחמאות כאלה. "רוב הנשים גרועות ב[משהו], אבל את עושה עבודה נהדרת", או "אני בדרך כלל פחות אוהב לעבוד עם בנות, אבל איתך ממש כיף לי". כאילו… תודה? הגברים שאומרים את זה בטח לא מתכוונים לשום דבר רע, ולהפך – רוצים לגרום לאישה שהם מדברים אליה להרגיש טוב. אבל מחמאות הפוכות כאלה בעצם אומרות – את היוצאת מן הכלל, והכלל הוא כמובן שנשים הן נחותות או חסרות יכולת. אמירות כאלה מהללות אישה בו בזמן שהן מביישות אותה על זה שהיא אישה.

2. טרוליות דאגה

לפעמים, אנשים שלא מתכוונים במודע להעביר ביקורת, עושים זאת דרך הבעת דאגה. רבה. לפעמים, הדאגה הזאת חושפת גישות בסיס סקסיסטיות. למשל, אם גבר אומר לאישה שהוא מאוד מודאג מאיך שהיא לבושה, כי "גברים אחרים יקבלו רושם מוטעה", מה שהוא עושה זה סלאטשיימינג. הוא מצביע על הלבוש השרמוטי (בעיניו) של האישה באמתלה שהוא מעוניין להגן עליה. זה מתנשא וגס רוח.

בדומה, גברים יכולים להביע דאגה לבריאותן של נשים, לגופן, ולבחירות שלהן באופן פטרוני. כשמנהל עבודה אומר לעובדת שהוא "פשוט חושש להשפעה שתהיה לעבודה על חיי המשפחה שלה", אולי הוא באמת חושב שהוא מנסה לסייע לה, אבל באמת, הוא שופט אותה ואת הבחירות שלה לגבי משפחתה והתפקיד שלה כהורה.

כשגברים עושים מאמץ לתת לנשים עצות שלא התבקשו, אמנם הכוונות שלהם בעיני עצמם יכולות להיות טובות, אבל האקט עצמו מצביע על כך שהם חושבים שנשים צריכות את הגנתם, שאין ביכלתן לבחור בחירות טובות, או לדעת את רצונן.

3. סלאטשיימינג לנשים זרות

bey - no

יתכן שלגבר אין שום רצון לעשות סלאטשיימינג לנשים שאכפת לו מהן, אבל אם יש לו הרגל להעיר הערות שליליות לגבי הלבוש או ההתנהגות של נשים אחרות, אז יש מצב שהוא בכל זאת עושה סלאטשיימינג גם לנשים שהוא אוהב. אנחנו מפנימות את המסרים מהסביבה, גם כשהם לא מופנים אלינו. אז אם גבר אומר לחברות שלו שאישה אחרת נראית "זנותית", או מבקר מישהי על זה שהיא (בעיניו) שרמוטית (גם אם זו דמות פיקטיבית, או סלב בתקשורת), מה שהוא אומר זה "אם את תנהגי כמוה, אז אחשוב שגם את שרמוטה". זה לא משנה מי היעד של ההערה עצמה – סלאטשיימינג אומר לנשים שהערך שלהן מושתת על ההתנהלות המינית שלהן (בפועל או בתפיסה של אחרים), ושהמיניות שלהן היא מקור לבושה, ושלאנשים אחרים יש את הזכות לשפוט אותן על מה שהן עושות בגופן שלהן.

4. שימוש בשפה ממוגדרת לתאר מה טוב ומה רע

כמה פעמים שמענו את המילה "נקבה" כתיאור למשהו חלש? או להפך, את האמירה "תהיה גבר" כדי לעודד מישהו להיות חזק או אמיץ? השפה הממוגדרת היא כל כך טבועה בתרבות שלנו שרוב האנשים – גברים ונשים – משתמשים בביטויים כאלה בלי לחשוב בכלל על ההשלכות המגדריות או ההשפעה על תחושת הערך העצמי האינדיווידואלית. אבל כשמשתמשים במילים כאלה – גם בצחוק – זה מחזק את הסטנדרט החברתי לפי נשיות היא חלשה, לא רצויה, ורעה.

5. לדבר מעל או להכנס לדבריהן של נשים

lips moving still talking

על פי מחקרים, גברים נכנסים לדבריהן של נשים הרבה יותר מאשר לדבריהם של גברים אחרים, ושנשים כן מדברות, הן נתפסות (בעיקר בסביבות מקצועיות) באופן שלילי על כך. "גְבַר- פְרָעָה" [במקור – manterrupting, הלחם של man + interrupting] זה אולי מונח מגושם, אבל זה דבר אמיתי. רוב הגברים כנראה לא שמים לב שהם עושים את זה, אבל כשהם שוב ושוב נכנסים לדבריהן של הנשים בסביבתם, הם שולחים מסר ברור שלנשים אין זכות דיבור – ויותר גרוע – שמה שיש להן לומר הוא חסר ערך.

6. התייחסות לווסת, הריון, ולידה כאל דברים שהם OMG כה איומים

vagina bleeding

תראו, אני מבינה. יש אספקטים של גוף ההומו ספיינס שהם לא נעימים. אבל כשגברים מתחרפנים מכל התייחסות לטמפונים, הריון או לידה, המסר הוא שגוף המסומן "נקבה" זה דבר מגעיל. אני לא אומרת שגברים מוכרחים להכיר באופן אינטימי כל פרט ופרט של הווסת של כל מי שבחייהם ויש לה ווסת, אבל תגובת הגועל לכל אזכור של הנושא מביישת נשים עבור תהליכים ביולוגיים טבעיים, ומנציחה תחושות של נשים (המסומנות נקבה) שעליהן להסתיר ולהחביא את הצדדים האלה של חייהן. נשים לא צריכות להרגיש בושה או מבוכה על דברים תקינים שקשורים לבריאות מערכת הרבייה שלהן.

7. להגיד לאישה שהיא היסטרית או רגשנית יתר על המידה

כשאישה כועסת או מרוגזת, תגובה שכיחה לכך היא שהיא היסטרית, מלודרמטית, רגישה יותר מידי (או גרוע יותר – הורמונלית). הערות כאלה עושות דה-לגיטימציה לתגובות רגשיות של נשים. יכול להיות שגברים שאומרים דברים כאלה מנסים להרגיע מצב טעון, אבל המסר הוא שהרגשות של נשים אינם לגיטימיים, שהם אי-רציונליים, או לא אמיתיים – ולכן, שאין לקחת אותם יותר מידי ברצינות.

8. ביוש גברים על "נשיות"

no cry no shag

בחברה שלנו, אחת ההשפלות הגדולות ביותר שאפשר להשפיל בהן גברים היא להגיד שהוא מתנהג כמו ילדה, או נקבה – כלומר, שהוא חלש, רגשן, או נשי. גישה זו מזיקה לגברים ולילדים, מחייבת אותם לסטנדרט גבריות מובנית חברתית שמענישה כל חריגה ממנה. לעתים קרובות מידי, נאמר לגברים שהערך שלהם תלוי במידה שהם מצליחים לעמוד באידיאלים של גבריות, ושלכן התנהגות שמתואמת לסטריאוטיפים "נשיים" מפחיתה מערכם.

עד כמה שהסטנדרטים האלה מזיקים לגברים ולילדים, הם מזיקים לנשים עוד יותר, כי הם מושתתים על הרעיון שלהיות אישה – או להיות *כמו* אישה – זה דבר נחות ופסול, אוטומטית. כשאישה רואה גבר שעובר ביוש על נשיותו לכאורה, המסר הברור הוא שנשיות זה סמן של בושה. כמובן, לא רק גברים עושים את זה – החברה כולה מביישת גברים שנתפסים כלא-גבריים. זהו דפוס מיזוגיני שפוגע גם בגברים וגם בנשים.


מקור: http://www.bustle.com/articles/115512-8-ways-men-dont-realize-they-are-subtly-shaming-women?utm_source=facebook&utm_medium=owned&utm_campaign=bustle

No Comments

Post A Comment